Bakgrunnen for min livsstils endring


Våren 2006, jeg var på en lege kontroll i gjennom jobben, fikk sjokk beskjed om at jeg hadde ekstrem høy blodsukker, hadde 35 mmol. Jeg hadde fått diabetes. Der og da så forandret livet mitt seg, jeg visste hva diabetes var som delvis, men hadde aldri tenkt på at det var noe jeg måtte forholde meg til.
Stacks Image 5
Jeg hadde med andre ord ikke noe særlig kunnskap om diabetes fra før, så da fastlegen fortalte meg at jeg hadde fått diabetes og informerte meg om hva konsekvensene kunne være hadde jeg vanskelig med å forstå det.
  • Personer med diabetes har større sjanser for å få problemer med øynene og en høyer risiko for å få redusert syn.
  • De har en forvente korte levealder
  • De har høy risiko for å få problemer med føtter og bein, noe som kan resulter i amputasjon.
  • De er lettere eksponert for hjerte og kar sykdommer.
  • Ofte problemer med eller redusert immunforsvar.
Så da jeg hørte folk si at diabetes jo ikke er en så farlig sykdom, og når jeg hørte mange si det er en «sunn» sykdom fordi man må bare lære og leve sunt, ble jeg veldig forvirret, så åren gikk mens jeg «lærte» og leve med diabetes eller jeg trodde jeg gjorde det, for jeg prøve jo og leve sunt som jeg blev fortalt, spise riktig, men ja ikke flink nok med treningen.
Leve med diabetes
I årevis gikk det ok trodde jeg, jeg fikk insulin og brukte det daglig, gikk til legen min til kontroll hvert kvartal og hadde ok blodsukker verdier, men hadde utfordringer med at mitt blodsukker gikk mye opp om natten så jeg starte ofte dagen med et dårlig utgangs punkt.
Åren gikk og jeg følte at alt var ok, ingen av leges dystre spådommer om alvorlig konsekvenser slo jo til!
Sommer/høsten 2013 skjede der en endring, jeg begynte å få en del helse utfordringer, var ofte «små» syk, utmatte, trøtt fik høyt blodtrykk, hjerte flimre, det neste år ble min helse situasjon bare dårligere og dårligere, legen min sendte mg til sykehuset for flere undersøkelser, resultatene var ikke hyggelig lesing, kroppen sleit med mye betennelse, dårlig nyre og merkelig lever verdier, problemer med nummenhet beina, høsten 2014 ble jeg sykemeldt.


Stacks Image 8
En re-start av livet mitt.
Det ble begynnelsen på en livsstils endring, endelig forstod jeg at diabetes IKKE er en «sunn» sykdom men en alvorlig sykdom som ja kan resulter i alvorlig helse konsekvenser og i verste situasjon ta livet av deg.
Jeg starte med og tilegne meg lærdom om diabetes og hva som man bør gjøre for å lære å leve med sykdommen, fokusert i starten mye på og lære en masse om kosthold, starte sagte en livsstilsendring, som inkludert et helt nytt kosthold og et trenings opplegg for å få kroppen i form og bygge den opp til å kunne leve med diabetes.
Jeg er ingen lege eller kostholds ekspert men ekstrem nysgjerrig på å lære, tilegne meg kunnskap, har et brennende ønske om å forstå hvorfor, for å finne svar.
Jeg tro at når man har kunnskap, når man veit og ikke tro så kan man gjøre noe med ting, kroppen er kompleks og skjør, små endringer i blodsukkeret kan får alvorlig konsekvenser, men med riktig viten om ting kan man lære og leve et normalt liv med det.
Sommer 2015 ble jeg innlagt akutt og operert for en alvorlig galleblære betennelse som hadde spredt seg, legen sa at dette med stor sannsynlighet var en konsekvens av de sykdoms utfordringer som jeg hadde fått og hatt de siste små to år, et resultat av en diabetes som var kommet ut av kontroll.
Da jeg var kommet meg etter operasjonen så satte jeg for alvor fart på min livsstilsendring, 100% fokus på riktig kosthold, fysisk og mental trening.
September 2016, 27 kg letter, i god fysisk og mental form og nye resultater fra legen, som nu viser helt normale og veldig god verdier, sover normalt, har kvitte meg med alt medisin, uten om insulin, men har kraftig redusert insulin forbruket med 2/3 dele, bruker ingen hurtigvirkende insulin mer, og har et langtids blodsukker som helt normalt.
Våren 2017 var jeg tilbake på sykehuset for en ny stor kontroll, denne gangen var det hyggelig å være der, 36 kg letter på 2 år, helsen min hadde dramatisk endret seg, jeg var frisk igjen, men ja jeg hadde fått noen få varig helse utfordringer, bukspyttkjertel min har nesten slutte å produser insulin, så jeg er 100% avhengig av å ta insulin daglig, men ut over det så er jeg frisk og i bedre form inn jeg vel har vært noen gang før i livet mitt.
Vinter 2017/ 2018, 36 kg letter, stadig i god form, helsen min er god og stabil, er fortsatt aktiv, trener jevnt, varier trening mer nu, går, løper, spinning, langrenn og slalåm. Er tro mot min livsstils ending, spiser og lever sunt, men nyter livet, under meg selv litt ekstra, har lært balansen mellom det å live sunt og nyte livet.

Mars 2020 Ja dette blir nok både en måned og et år vi alle vil huske, Covid19 Corona traff verden, en pandemi som ingen hadde tro/ tenk skulle treffe oss, men den gjorde det, dessverre så viste det jo seg at med diabetes, astma og kraftig redusert immunforsvar så var jeg jo i høyrisiko gruppen og fikk melding fra min lege om og gå i isolasjon, den gang tenkte jeg vel som mange andre at dette kan vel ikke vare så lenge, i dag mars 2021 et år etter og stadig så slider verden med pandemien og vi er stadig et godt stykke fra og ha kontroll på den.

Mars 2021
Ja jeg er stadig i isolasjon og har nu vært det i et år, men har med trening, fornuftig kosthold og en sunn livsstil klarte og holde meg frisk og oppegående, men det er jo i slike tider men igjen forstår at diabetes og de følge sykdommer som ofte følger med ikke er en "sunn" sykdom men noe man må ta på alvor.

OBS!!!
Det å spise mat som har liten innehold av karbohydrater, «lavkarbo kosthold» betyder ikke nødvendigvis at de som har diabetes kan slutte med insulin, eller at fordi man begynner å spise lavkarbo mat at man vil gå ned i vekt og bli kvitt eventuelle helse utfordringer, det krever en permanent livsstilsendring, jeg går stadig til lege kontroll minst 4 gange i året, jeg må ta insulin daglig, men min livskvalitet er blitt veldig mye bedre.

Side oversikt

I use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on my site, analyse site traffic, and understand where my audience is coming from.

center image with CSS
Image with corners with CSS